
نامه فوق که به وسیله همشهری گرامی جناب آقای احمد فاضلی نژاد در اختیار سایت فرهنگی و اطلاع رسانی سنگسر . آی آر قرار گرفته است به قلم مرحوم استاد چراغعلی اعظمی سنگسری نگاشته شده که در آن ایشان عنوان نموده اند که قصد دارند با جمع آوری اسامی رنگ های منحصر به فرد گوسفندان سنگسری مانع از فراموشی این اسامی و رنگ ها گردند که متاسفانه این پژوهش با فوت ایشان ناتمام مانده است . لذا سایت فرهنگی و اطلاع رسانی سنگسر . آی آر از کلیه همشهریان علاقمند دعوت به همکاری در این طرح مینماید . کلیه عزیزانی که تمایل دارند اطلاعات و عکس هایی در خصوص تکمیل این طرح ارائه نمایند میتوانند با روابط عمومی سایت سنگسر . آی آر تماس حاصل نمایند .
چراغعلی اعظمی سنگسری در سال 1303شمسي در يكي از خانوادههاي اصيل خيلخون سنگسري به دنيا آمد و در دامان پدر و مادري فرهنگدوست و در ييلاقهاي سرسبز و دامنهء كوههاي البرز مركزي، ميان مردمان غيور ايل سنگسري رشد و نمو پيدا كرد و توانست با تلاش هاي خود به مدارج علمی دست يابد. او با خط و زبان فارسي ميانه (پهلوي) آشنايي داشت و با زبان فارسي كهن و خط ميخي مربوط به زمان هخامنشيان نيز آشنا بود و واژهنامهء خط ميخي را به عنوان راهگشاي خط ميخي به صورت زيراكس منتشر كرد. او همچنين خط كوفي را نيز به سهولت ميخواند. به ايرانشناسي و ايران و به خصوص موطن خود ، مهدیشهر (سنگسر) به معناي واقعي كلمه عشق ميورزيد و در اين زمينهها مطالعات و تحقيقات بسيار وسيعي انجام داده بود كه گواه اين مدعا، آثار بزرگي است كه از خود برجاي گذاشته است.
استاد اعظمی آثار پژوهشي خود را از سن 30 سالگي آغاز و كتب و مقالات متعددی از ايشان به جا مانده است كه در بيشتر كتابخانههاي مهم دنيا از جمله امريكا، انگلستان، سوئد، ايتاليا و ... در دسترس علاقمندان و پژوهشگران ميباشد.
آثار استاد را میتوان به پنج دسته موضوعي تقسيم كرد:
1- سنگسرشناسي: در اين زمينه اثر گرانسنگ ايشان كتاب واژهنامهء سنگسري است كه براي تدوين آن مدت 18 سال در زمينهء گويش سنگسري تحقيق و پژوهش كرد. اين واژهنامه متجاوز از پانزده هزار واژه سنگسري است و داراي مقدمهاي مفصل در مورد دستور زبان سنگسري و همچنين يادداشتهائي دربارهء وضع گويششناسي سنگسري و تاريخچهء واژه نامه ها و همچنين شامل پيوستي از ضربالمثلها است. مقدمات تنظيم علمي آن به سه زبان سنگسري، فارسي و انگليسي با نظر اتحاديهء جهاني ايرانشناسي و با هدايت و همكاري ايرانشناسان آلماني از دانشگاه هامبورگ و ايرانشناسان امريكايي از دانشگاه ميشيگان و به هزينهء دانشگاه ميشيگان و مؤسسهء انتشاراتي فرانكلين فراهم گرديد و منتشر شد (1351) و اين اثر هم اكنون ناياب است در مجلهء راهنماي كتاب (1352) در مورد اين كتاب چنين مي خوانيم : «اثري است كاملاً علمي. بدون ترديد نخستين كتابي است كه در ايران بدين اسلوب استوار دربارهء يك لهجهء مهم ايراني نشر ميشود».
كار ديگري در اين زمينه كاربرد واژهء سنگسري كه به كمك پدر و مادر خود (مرحومین سلطانعلي و مريم) براي نشان دادن كاربرد واژه سنگسري در قالب جمله و در دو جلد، در 12 بخش فراهم گرديده و توسط فرهنگستان زبان و ادب فارسي در سال 1372 در تعداد اندك تكثير و توزيع شد. و همچنین کتاب تاریخ مهدیشهر ( سنگسر ) از دیگر آثار ایشان استکه در آن به طور مختصر به پیشینه تاریخی مهدیشهر ( سنگسر ) پرداخته است .
2- زبان و متون پهلوي
3 - سكهشناسي
4- تاریخ و مقالات متفرقه
Tags: در, از, به, با, که, است, آن, خود, سنگسر, را, اين, كه, زبان, سنگسري, خط
Share:









































